euproin-logo

“PROBLEME SPECIFICE UE PRIVIND SIGURANȚA CONSUMATORILOR ȘI ECONOMIA CIRCULARĂ” – CURS DE INSTRUIRE PENTRU FUNCȚIONARII PUBLICI DIN CADRUL ISPSPNPC / SESIUNEA I DIN ANUL 2023

Training

31.07.2023

Activități

La data de 31.07.2023, în cadrul proiectului „Jean Monnet Chair privind Europenizarea Moldovei printr-o economie circulară care funcționează pentru consumatori/ ECOCONS” a avut loc cursul intensiv în domeniul legislației UE privind siguranța consumatorilor și economia circulară, ca o formare continuă pentru funcționarii publici din cadrul Inspectoratului de stat pentru supravegherea produselor nealimentare și protecția consumatorilor.

În cadrul acestui curs intensiv, Dr. hab. Plotnic Olesea, profesor universitar și expert în domeniul protecției consumatorilor, a abordat aspectele juridice referitoare la identitatea consumatorilor în raport cu profesionistul. Aceste discuții au luat în considerare cele mai recente modificări ale Codului civil modernizat, precum și prevederile din legislația specială din domeniu. De asemenea, s-au analizat valențele juridice cu privire la practicile comerciale incorecte și clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, în special cu privire la aplicarea normelor de drept comun în contextul legislației speciale.

În a doua parte a sesiunii de instruire, participanții au avut oportunitatea de a discuta opțiuni de soluționare a unor cazuri practice din cadrul Inspectoratului. Aceste discuții au fost analizate din perspectiva jurisprudenței Curții Europene de Justiție, aducând astfel în atenție exemple concrete și relevante pentru înțelegerea practică a domeniului protecției consumatorilor.

Cursul intensiv pentru funcționarii publici face parte dintr-o serie de instruiri de formare continuă, următoarea Sesiune fiind planificată pentru anul 2024.

Instruirea este organizată în cadrul Catedrei Jean Monnet privind Europenizarea Moldovei printr-o economie circulară care funcționează pentru consumatori / ECOCONS și implementat in perioada 2022-2025 de către Academia de Studii Economice din Moldova cu suportul Programului Erasmus + al Uniunii Europene în parteneriat cu Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică / AHCCJ și Institutul European pentru Inițiative, Reforme si Educație /ASPIRE.